menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli, dodajemy mięso, smażymy z cebulą ciągle mieszając, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy oczyszczony i pokrojony listek mięty oraz posiekany tymianek, chwilę podsmażamy. Przygotowujemy pomidory: myjemy je, suszymy, ścinamy czapeczki z wierzchu i wydrążamy środki. Pomidory faszerujemy mięsem i układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pokruszonym serem i przykrywamy „czapeczkami”. Do naczynia dolewamy sok z przetartych przez sito środków pomidorów. Solimy i pieprzymy, wsadzamy do rozgrzanego do 200° piekarnika. Zapiekamy 10 minut.

ocena:

Pomidory faszerowane serem owczym – 2

składniki

  • 2 czerwone cebule
  • 500 g mięsa mielonego, najlepiej cielęciny
  • 8 sztuk dojrzałych, dużych pomidorów
  • 300 g sera owczego typu: feta lub bryndza
  • gałązka świeżej mięty lub inne zioło
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • olej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli, dodajemy mięso, smażymy z cebulą ciągle mieszając, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy oczyszczony i pokrojony listek mięty oraz posiekany tymianek, chwilę podsmażamy. Przygotowujemy pomidory: myjemy je, suszymy, ścinamy czapeczki z wierzchu i wydrążamy środki. Pomidory faszerujemy mięsem i układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pokruszonym serem i przykrywamy „czapeczkami”. Do naczynia dolewamy sok z przetartych przez sito środków pomidorów. Solimy i pieprzymy, wsadzamy do rozgrzanego do 200° piekarnika. Zapiekamy 10 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję