menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cykorię lub pory (białe części) płuczemy, a następnie zalewamy osolonym wrzątkiem i obgotowujemy przez 15 minut. Odcedzamy i zawijamy każdego pora w plastry szynki. Cykorię możemy przekroić na pół i każdą połówkę zawinąć osobno. Cebulę i szczypior siekamy. Śmietanę ubijamy z jajami, dodajemy przyprawy oraz cebulę i szczypiorek. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim cykorię lub pory owinięte szynką. Polewamy śmietaną z przyprawami. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180ºC.

ocena:

Pory lub cykoria z szynką

składniki

  • po 2 pory lub 2 cykorie na osobę
  • 2-4 plastry szynki (może być konserwowa)
  • 250 ml śmietany
  • 1-2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • pęczek szczypiorku lub dymki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cykorię lub pory (białe części) płuczemy, a następnie zalewamy osolonym wrzątkiem i obgotowujemy przez 15 minut. Odcedzamy i zawijamy każdego pora w plastry szynki. Cykorię możemy przekroić na pół i każdą połówkę zawinąć osobno. Cebulę i szczypior siekamy. Śmietanę ubijamy z jajami, dodajemy przyprawy oraz cebulę i szczypiorek. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim cykorię lub pory owinięte szynką. Polewamy śmietaną z przyprawami. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję