menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapustę przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości wraz z grzybami (które wcześniej trzeba wymoczyć przez 10 min we wrzątku i odsączyć, by usunąć zanieczyszczenia), liśćmi laurowymi, zielem angielskim, jałowcem i kminkiem. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, dorzucić do kapusty. Bigos powinien gotować się jeszcze kilka godzin na małym ogniu. Na noc pozostawić go do ostygnięcia. Następnego dnia – gorący bigos doprawić papryką, pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. Bigos nabiera smaku z dnia na dzień i służy mu długie gotowanie na małym ogniu.

ocena:

Postny bigos

składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • szklanka suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • łyżeczka kminku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapustę przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości wraz z grzybami (które wcześniej trzeba wymoczyć przez 10 min we wrzątku i odsączyć, by usunąć zanieczyszczenia), liśćmi laurowymi, zielem angielskim, jałowcem i kminkiem. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, dorzucić do kapusty. Bigos powinien gotować się jeszcze kilka godzin na małym ogniu. Na noc pozostawić go do ostygnięcia. Następnego dnia – gorący bigos doprawić papryką, pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. Bigos nabiera smaku z dnia na dzień i służy mu długie gotowanie na małym ogniu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję