poziom skomplikowania:
Kapustę przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości wraz z grzybami (które wcześniej trzeba wymoczyć przez 10 min we wrzątku i odsączyć, by usunąć zanieczyszczenia), liśćmi laurowymi, zielem angielskim, jałowcem i kminkiem. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, dorzucić do kapusty. Bigos powinien gotować się jeszcze kilka godzin na małym ogniu. Na noc pozostawić go do ostygnięcia. Następnego dnia – gorący bigos doprawić papryką, pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. Bigos nabiera smaku z dnia na dzień i służy mu długie gotowanie na małym ogniu.
Postny bigos
składniki
poziom skomplikowania:
Kapustę przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości wraz z grzybami (które wcześniej trzeba wymoczyć przez 10 min we wrzątku i odsączyć, by usunąć zanieczyszczenia), liśćmi laurowymi, zielem angielskim, jałowcem i kminkiem. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, dorzucić do kapusty. Bigos powinien gotować się jeszcze kilka godzin na małym ogniu. Na noc pozostawić go do ostygnięcia. Następnego dnia – gorący bigos doprawić papryką, pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. Bigos nabiera smaku z dnia na dzień i służy mu długie gotowanie na małym ogniu.