menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jeżeli jest taka potrzeba, to mięso oddzielamy od kości, a następnie kroimy w kostkę. Kości dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy wywarem i gotujemy minimum godzinę. Rodzynki zalewamy winem. W rondlu podsmażamy posiekaną cebulę, kiedy się zeszkli posypujemy ją mąką, dodajemy pokruszony piernik i wlewamy przecedzony wywar (ok. 750 ml). Dodajemy wino z namoczonymi rodzynkami, posiekany czosnek i pokrojone mięso. Dusimy jeszcze ok. 30 minut na wolnym ogniu, aby potrawa i sos nabrały jednolitej konsystencji. Przed podaniem przystrajamy pietruszką lub koperkiem.

ocena:

Potrawka poświąteczna z indyka

składniki

  • 1 kg pieczonego indyka – mogą być resztki
  • 1,5 litra wywaru (może być z kostki))
  • 100 g rodzynek
  • 100 g słodkiego wina – najlepiej malagi
  • 200 g piernika
  • 2 cebule
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki lub koperku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jeżeli jest taka potrzeba, to mięso oddzielamy od kości, a następnie kroimy w kostkę. Kości dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy wywarem i gotujemy minimum godzinę. Rodzynki zalewamy winem. W rondlu podsmażamy posiekaną cebulę, kiedy się zeszkli posypujemy ją mąką, dodajemy pokruszony piernik i wlewamy przecedzony wywar (ok. 750 ml). Dodajemy wino z namoczonymi rodzynkami, posiekany czosnek i pokrojone mięso. Dusimy jeszcze ok. 30 minut na wolnym ogniu, aby potrawa i sos nabrały jednolitej konsystencji. Przed podaniem przystrajamy pietruszką lub koperkiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję