menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zająca lub królika dzielimy na porcje, płuczemy i osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, następnie gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości, wyjmujemy, oddzielamy mięso od kości. Na rozgrzanym w rondlu maśle obsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w pół plasterki, dodajemy do cebuli i razem obsmażamy. Dodajemy do rondla pokrojone i oprószone mąką mięso, liść laurowy, cebulę z warzywami, dolewamy wywar i dusimy do miękkości na wolnym ogniu przez 20 minut. Po 20 minutach dolewamy śmietanę wymieszaną z mąką, mieszamy i zagotowujemy. Posypujemy natką z pietruszki.

ocena:

Potrawka z królika

składniki

  • 1,5 kg zająca lub królika (przodki)
  • 1 l wywaru warzywnego (może być z kostki)
  • 1 pietruszka, 2 marchewki
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 40 g masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zająca lub królika dzielimy na porcje, płuczemy i osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, następnie gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości, wyjmujemy, oddzielamy mięso od kości. Na rozgrzanym w rondlu maśle obsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w pół plasterki, dodajemy do cebuli i razem obsmażamy. Dodajemy do rondla pokrojone i oprószone mąką mięso, liść laurowy, cebulę z warzywami, dolewamy wywar i dusimy do miękkości na wolnym ogniu przez 20 minut. Po 20 minutach dolewamy śmietanę wymieszaną z mąką, mieszamy i zagotowujemy. Posypujemy natką z pietruszki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję