X

Czego szukasz?

Przepis
Drób

Potrawka z kurczaka z zielonym groszkiem

Składniki

  • 1 łyżka masła
  • 50 ml wody
  • 300 g piersi lub udek bez kości, pokrojonej w cienkie plastry
  • 2 obrane marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 duża obrana pietruszka, pokrojona w kostkę
  • 70 g obranego selera, pokrojonego w kostkę
  • 1 liść laurowy
  • 100 g mrożonego groszku
  • Sól, pieprz

Zasmażka:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa
  • kilka kropel soku z cytryny
  • odrobina skórki z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

W głębokiej patelni rozpuść masło, wlej wodę. Dodaj kurczaka, marchew, pietruszkę, selera i liść laurowy. Duś pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodaj zielony groszek, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu.

W międzyczasie przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść masło, wsypuj powoli mąkę cały czas mieszając. Zacznij powoli wlewać mleko, cały czas mieszaj, kiedy sos zgęstnieje i nie będzie miał grudek dopraw solą, pieprzem, gałką, sokiem i skórką z cytryny. Wymieszaj sos z kurczakiem i warzywami. Jeżeli sos jest za gęsty dodaj odrobinę wody lub wywaru. Podawaj z ryżem lub ziemniakami i natką pietruszki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również