menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z kurczaka wykrajamy piersi i udka, z których usuwamy kości. Kadłub, kości oraz pozostałe części kurczaka zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy godzinę na małym ogniu. Następnie dodajemy włoszczyznę i gotujemy jeszcze 30 minut. Wywar przecedzamy i odtłuszczamy, jeżeli jest go zbyt dużo, to stawiamy na dużym ogniu i redukujemy by zostało ok. 500 ml. Do wrzącego wywaru wkładamy wyfiletowane mięso i gotujemy 30-40 minut. Następnie mięso wyjmujemy, studzimy i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy 2 utarte marchewki, różyczki kalafiora lub pokrojoną kalarepę i pora. Całość przesmażamy ok. 5 minut, oprószamy mąką i zalewamy wywarem. Dodajemy pokrojone mięso i dusimy jeszcze 5-10 minut. Doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę. Podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody.

ocena:

Potrawka z kurczaka

składniki

  • 1 kurczak
  • pęczek włoszczyzny
  • 100 ml śmietany kremówki
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
  • po pół łyżeczki koperku i natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • 50 g mąki
  • masło
ew. dodatkowo:
  • 2 marchewki
  • 250 g kalafiora lub kalarepy
  • 100 g selera
  • biała część pora
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z kurczaka wykrajamy piersi i udka, z których usuwamy kości. Kadłub, kości oraz pozostałe części kurczaka zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy godzinę na małym ogniu. Następnie dodajemy włoszczyznę i gotujemy jeszcze 30 minut. Wywar przecedzamy i odtłuszczamy, jeżeli jest go zbyt dużo, to stawiamy na dużym ogniu i redukujemy by zostało ok. 500 ml. Do wrzącego wywaru wkładamy wyfiletowane mięso i gotujemy 30-40 minut. Następnie mięso wyjmujemy, studzimy i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy 2 utarte marchewki, różyczki kalafiora lub pokrojoną kalarepę i pora. Całość przesmażamy ok. 5 minut, oprószamy mąką i zalewamy wywarem. Dodajemy pokrojone mięso i dusimy jeszcze 5-10 minut. Doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę. Podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję