menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Truskawki umyć, odszypułkować, wrzucić do garnka i gotować na maleńkim ogniu kilka godzin co naimniej przez 2 dni z rzędu. Zbierający się syrop odlać, dosłodzić i zlać do butelek, zapasteryzować. Gdy truskawki odsmażą się na jednolitą dość gęstą masę, dodajemy mus różany z płatków płatki wrzucone do blendera, podlane przegotowaną wodą na tyle, by dały się zmiksować). Do truskawek dodać cukier, odparować masę, by zgęstniała, potem dodać mus różany. Smażyć jeszcze kilka minut, pakować w słoiczki, pasteryzować 10 – 15 minut. Przepis pochodzi z bloga Green Canoe, bardzo polecam te powidła, bo są znakomite. Smacznego!

ocena:

Powidła truskawkowe z różą

składniki

  • 5 kg truskawek
  • 12 garści płatków róży
  • 1,5 kg cukru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Truskawki umyć, odszypułkować, wrzucić do garnka i gotować na maleńkim ogniu kilka godzin co naimniej przez 2 dni z rzędu. Zbierający się syrop odlać, dosłodzić i zlać do butelek, zapasteryzować. Gdy truskawki odsmażą się na jednolitą dość gęstą masę, dodajemy mus różany z płatków płatki wrzucone do blendera, podlane przegotowaną wodą na tyle, by dały się zmiksować). Do truskawek dodać cukier, odparować masę, by zgęstniała, potem dodać mus różany. Smażyć jeszcze kilka minut, pakować w słoiczki, pasteryzować 10 – 15 minut. Przepis pochodzi z bloga Green Canoe, bardzo polecam te powidła, bo są znakomite. Smacznego!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję