menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Dojrzałe owoce przebrać odrzucając robaczywe, dokładnie wypłukać, przesypać do rondla i rozparować na małym ogniu. Przetrzeć przez nylonowe sito, pestki odrzucić. Miazgę podgrzewać przez kilkanaście minut po czym odstawić do następnego dnia. Tę czynność powtarzać przez 3-4 dni. W czasie zagęszczania zawartość często mieszać aby nie przywarła do dna. Cukier dodać w ostatniej fazie zagęszczania, kiedy powidła są już szkliste i spadają z łyżki płatami. Gorące powidła przełożyć do kamiennego garnczka i zapiec w piekarniku, aż utworzy się skorupka, po czym obwiązać pergaminem lub folią. Powidła z ałyczy mają kwaskowaty, orzeźwiający smak.

ocena:

Powidła z owoców ałyczy

składniki

  • 1 kg owoców ałyczy (żółte, małe śliweczki rosnące na krzewach)
  • 40 dag cukru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Dojrzałe owoce przebrać odrzucając robaczywe, dokładnie wypłukać, przesypać do rondla i rozparować na małym ogniu. Przetrzeć przez nylonowe sito, pestki odrzucić. Miazgę podgrzewać przez kilkanaście minut po czym odstawić do następnego dnia. Tę czynność powtarzać przez 3-4 dni. W czasie zagęszczania zawartość często mieszać aby nie przywarła do dna. Cukier dodać w ostatniej fazie zagęszczania, kiedy powidła są już szkliste i spadają z łyżki płatami. Gorące powidła przełożyć do kamiennego garnczka i zapiec w piekarniku, aż utworzy się skorupka, po czym obwiązać pergaminem lub folią. Powidła z ałyczy mają kwaskowaty, orzeźwiający smak.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję