menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki obieramy, gotujemy w niewielkiej ilości wody, gdy będą miękkie dodajemy mąkę, mieszamy i przykrywamy garnek. Gdy mąka napęcznieje wyrabiamy ją wraz z ziemniakami na jednolitą masę, solimy do smaku. Podajemy formując przy pomocy łyżki podłużne kluski i polewając na talerzu roztopionym tłuszczem ze skwarkami.

ocena:

Prażucha ziemniaczana – Wielkopolska

składniki

-1 kg ziemniaków
-100 g żytniej mąki
-100 g słoniny
-sól do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki obieramy, gotujemy w niewielkiej ilości wody, gdy będą miękkie dodajemy mąkę, mieszamy i przykrywamy garnek. Gdy mąka napęcznieje wyrabiamy ją wraz z ziemniakami na jednolitą masę, solimy do smaku. Podajemy formując przy pomocy łyżki podłużne kluski i polewając na talerzu roztopionym tłuszczem ze skwarkami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję