menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na ogół biorę na blachę o wymiarach 30 x 40 cm potrójną ilość składników i przygotowuję z nich ciasto. Ucieram masło z jajami, cukrem pudrem, a do dobrze utartej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub tartą bułką. Wlewamy ciasto i układamy na wierzchu przygotowane owoce. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki, truskawki i maliny myjemy, osuszamy, truskawki możemy pokroić na pół. Śliwki po umyciu dzielimy na pół, usuwamy pestki i układamy połówki na cieście skórką do dołu. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200-220ºC piekarnika i pieczemy 50–60 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Jeżeli robimy ciasto z rabarbarem, to musimy pamiętać że rabarbar jest bardzo kwaśny, musimy użyć więcej cukru pudru do posypania ciasta niż w przypadku innych owoców.

ocena:

Proste ciasto z owocami

składniki

Ciasto – proporcje:

  • 100 g mąki, 
  • 100 g masła 
  • 100 g cukru pudru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko
  • ok. 500–700 g owoców sezonowych: truskawek, malin, śliwek, jabłek, rabarbaru itp.

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na ogół biorę na blachę o wymiarach 30 x 40 cm potrójną ilość składników i przygotowuję z nich ciasto. Ucieram masło z jajami, cukrem pudrem, a do dobrze utartej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub tartą bułką. Wlewamy ciasto i układamy na wierzchu przygotowane owoce. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki, truskawki i maliny myjemy, osuszamy, truskawki możemy pokroić na pół. Śliwki po umyciu dzielimy na pół, usuwamy pestki i układamy połówki na cieście skórką do dołu. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200-220ºC piekarnika i pieczemy 50–60 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Jeżeli robimy ciasto z rabarbarem, to musimy pamiętać że rabarbar jest bardzo kwaśny, musimy użyć więcej cukru pudru do posypania ciasta niż w przypadku innych owoców.