menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jabłka myjemy i pieczemy na blasze w temperaturze 200ºC przez 30 minut. Następnie przecieramy je przez sito, doprawiamy cukrem skórką z pomarańczy i cytryny oraz przyprawami. Dokładnie mieszamy. Napełniamy musem słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy przez pół godziny w temperaturze 90ºC. W ten sam sposób możemy przygotować np.: gruszki. Poza tym jeśli owoców nie przetrzemy przez sito tylko pokroimy na kawałki lub jeszcze lepiej udusimy w niewielkie ilości wody, to zamiast musu otrzymamy znakomitą bazę do szarlotek, naleśników, czy innych deserów.

ocena:

Przecier jabłkowy

składniki

  • 2 kg jabłek
  • 500 g cukru (zależnie od „kwaśności” jabłek)
  • 8 goździków, pół łyżeczki cynamonu
  • skórka starta z 1 cytryny i pomarańczy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jabłka myjemy i pieczemy na blasze w temperaturze 200ºC przez 30 minut. Następnie przecieramy je przez sito, doprawiamy cukrem skórką z pomarańczy i cytryny oraz przyprawami. Dokładnie mieszamy. Napełniamy musem słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy przez pół godziny w temperaturze 90ºC. W ten sam sposób możemy przygotować np.: gruszki. Poza tym jeśli owoców nie przetrzemy przez sito tylko pokroimy na kawałki lub jeszcze lepiej udusimy w niewielkie ilości wody, to zamiast musu otrzymamy znakomitą bazę do szarlotek, naleśników, czy innych deserów.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję