menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zaczynamy od marcepana. Przygotowujemy dwa rondelki. Dzielimy cukier i mielone migdały na dwie równe części. Do każdego garnuszka wsypujemy cukier i dolewamy po półtorej szklanki wody. Podgrzewamy i czekamy, aż cukier się rozpuści. Wtedy dosypujemy do każdego garnka mielone migdały, z tym że do jednego oprócz migdałów wlewamy też sok z cytryny, a do drugiego pokruszoną czekoladę. Obie masy musimy gotować około 15 minut, ciągle je mieszając, dlatego do tego zajęcia dobrze jest zatrudnić drugą osobę. Po ugotowaniu obie masy studzimy. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i nakładamy na przemian dwie masy marcepanowe. Wstawiamy na 2– 3 godziny do lodówki. Przygotowujemy lukier, białko ubijamy z cukrem pudrem na bardzo gęstą pianę, w trakcie ubijania dodajemy arak lub rum. Po wyjęciu z lodówki przekładaniec polewamy lukrem.

ocena:

Przekładaniec marcepanowy

składniki

800 g obranych, mielonych migdałów
800 g cukru pudru
250 g gorzkiej czekolady
sok z 1 cytryny
#Do wyłożenia tortownicy
150 g biszkoptów
#Lukier
25 ml araku lub rumu
300 g cukru pudru
1 białko

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zaczynamy od marcepana. Przygotowujemy dwa rondelki. Dzielimy cukier i mielone migdały na dwie równe części. Do każdego garnuszka wsypujemy cukier i dolewamy po półtorej szklanki wody. Podgrzewamy i czekamy, aż cukier się rozpuści. Wtedy dosypujemy do każdego garnka mielone migdały, z tym że do jednego oprócz migdałów wlewamy też sok z cytryny, a do drugiego pokruszoną czekoladę. Obie masy musimy gotować około 15 minut, ciągle je mieszając, dlatego do tego zajęcia dobrze jest zatrudnić drugą osobę. Po ugotowaniu obie masy studzimy. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i nakładamy na przemian dwie masy marcepanowe. Wstawiamy na 2– 3 godziny do lodówki. Przygotowujemy lukier, białko ubijamy z cukrem pudrem na bardzo gęstą pianę, w trakcie ubijania dodajemy arak lub rum. Po wyjęciu z lodówki przekładaniec polewamy lukrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję