menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Puszkę skondensowanego mleka wkładamy w garnek z wodą i gotujemy przez 3 godziny. Studzimy. Po otwarciu będziemy mieli w środku gęstą „krówkę”. Ucieramy żółtka ze 100 g cukru pudru na puszystą masę, dodajemy mąkę. Mleko gotujemy razem z masłem. Przelewamy porcjami mleko z masłem do masy utartej z żółtek, cały czas mieszamy. Garnek z budyniem stawiamy na ogniu i cały czas mieszając podgrzewamy, aż się zagotuje i zgęstnieje. Śmietanę ubijamy trzepaczką z pozostałym cukrem pudrem. Na dnie tortownicy układamy biszkopty lub herbatniki. Zalewamy warstwę letnim budyniem, układamy kolejną warstwę biszkoptów i na wierzch nakładamy „krówkę”, na koniec nakładamy warstwę małych bezików, a na nie bitą śmietanę. Całość posypujemy tartą białą czekoladą.

ocena:

Przekładaniec z „krówką”

składniki

  • 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego
  • 1 duże opakowanie biszkoptów lub herbatników
  • 1 opakowanie małych bezów
  • 150 g mąki
  • 130 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 l mleka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g masła

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Puszkę skondensowanego mleka wkładamy w garnek z wodą i gotujemy przez 3 godziny. Studzimy. Po otwarciu będziemy mieli w środku gęstą „krówkę”. Ucieramy żółtka ze 100 g cukru pudru na puszystą masę, dodajemy mąkę. Mleko gotujemy razem z masłem. Przelewamy porcjami mleko z masłem do masy utartej z żółtek, cały czas mieszamy. Garnek z budyniem stawiamy na ogniu i cały czas mieszając podgrzewamy, aż się zagotuje i zgęstnieje. Śmietanę ubijamy trzepaczką z pozostałym cukrem pudrem. Na dnie tortownicy układamy biszkopty lub herbatniki. Zalewamy warstwę letnim budyniem, układamy kolejną warstwę biszkoptów i na wierzch nakładamy „krówkę”, na koniec nakładamy warstwę małych bezików, a na nie bitą śmietanę. Całość posypujemy tartą białą czekoladą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję