menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie małe ptaszki są bardzo delikatne w trakcie żniw i zaraz po nich. Przed oskubaniem wieszamy je na parę dni w chłodnym miejscu. Potem oskubujemy, patroszymy, myjemy, a po osuszeniu nacieramy solą i pieczemy na rożnie owinięte słoniną. Gdy słonina się zarumieni zdejmujemy ją i polewamy ptaki masłem. Pieczemy ok. 30-35 minut, często polewając topionym masłem, aż się zarumienią. Możemy również przygotować do nich farsz z wątróbki, natki pietruszki i tartej bułki, lub wsadzić do środka każdego ptaszka gałązkę świeżych, aromatycznych ziół.

ocena:

Przepiórki, chruściele i kurki wodne

składniki

  • 4 ptaszki – przepiórki, kurki wodne itp.
  • 100 g słoniny
  • 100 g wątróbki
  • 1-2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 100 g masła
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie małe ptaszki są bardzo delikatne w trakcie żniw i zaraz po nich. Przed oskubaniem wieszamy je na parę dni w chłodnym miejscu. Potem oskubujemy, patroszymy, myjemy, a po osuszeniu nacieramy solą i pieczemy na rożnie owinięte słoniną. Gdy słonina się zarumieni zdejmujemy ją i polewamy ptaki masłem. Pieczemy ok. 30-35 minut, często polewając topionym masłem, aż się zarumienią. Możemy również przygotować do nich farsz z wątróbki, natki pietruszki i tartej bułki, lub wsadzić do środka każdego ptaszka gałązkę świeżych, aromatycznych ziół.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję