menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ptaki nacieramy solą i papryką, smarujemy 1 łyżką oliwy, wnętrze solimy i wsypujemy po pół łyżeczki tymianku. Szczelnie zawinięte w folię, wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Przygotowujemy farsz. Karkówkę mielimy na grubym oczku. Z liści kapusty usuwamy twardą część, szatkujemy i blanszujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do mięsa. Cebulę i czosnek drobno siekamy, a grzyby kroimy w cienkie plasterki. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy i podsmażamy cebulę z grzybami, aż do “zeszklenia” cebuli, pod koniec wrzucając czosnek. Mieszamy razem z mięsem i tartą bułką i doprawiamy farsz solą i pieprzem.
Ptaki ciasno wypełniamy farszem i “zamykamy nóżkami w kieszonkę“.
Rozgrzewamy grill z przykryciem (lub piekarnik) do wysokiej temperatury (200°C) i pieczemy ptaki metodą pośrednią (około 20 cm nad źródłem ciepła) podkładając pod ptaki kawałek aluminiowej foli (aby uniknąć zapalania się kapiącego tłuszczu). Pieczemy około 40-50 minut (aż temperatura farszu uzyska 70-75°C ).
Smacznego

ocena:

Przepiórki faszerowane

składniki

  • 2 przepiórki (mogą być małe kurki kornwalijskie)
  • 20 dkg karkówki wieprzowej
  • 2 średnie pieczarki
  • 1/4 średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście włoskiej kapusty
  • 2 łyżeczki tartej bułki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ptaki nacieramy solą i papryką, smarujemy 1 łyżką oliwy, wnętrze solimy i wsypujemy po pół łyżeczki tymianku. Szczelnie zawinięte w folię, wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Przygotowujemy farsz. Karkówkę mielimy na grubym oczku. Z liści kapusty usuwamy twardą część, szatkujemy i blanszujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do mięsa. Cebulę i czosnek drobno siekamy, a grzyby kroimy w cienkie plasterki. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy i podsmażamy cebulę z grzybami, aż do “zeszklenia” cebuli, pod koniec wrzucając czosnek. Mieszamy razem z mięsem i tartą bułką i doprawiamy farsz solą i pieprzem.
Ptaki ciasno wypełniamy farszem i “zamykamy nóżkami w kieszonkę“.
Rozgrzewamy grill z przykryciem (lub piekarnik) do wysokiej temperatury (200°C) i pieczemy ptaki metodą pośrednią (około 20 cm nad źródłem ciepła) podkładając pod ptaki kawałek aluminiowej foli (aby uniknąć zapalania się kapiącego tłuszczu). Pieczemy około 40-50 minut (aż temperatura farszu uzyska 70-75°C ).
Smacznego

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję