menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy bejcę: mieszamy miód, posiekane zioła, posiekany czosnek, sok i skórkę z cytryny, dodajemy łyżkę oleju, sól i pieprz. Mieszamy, smarujemy przepiórki i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Liście czerwonej kapusty wrzucamy na gotującą się wodę i obgotowujemy przez ok. 5 minut. Następnie tłuczkiem rozbijamy delikatnie nasady liści, najgrubsze części usuwamy nożem. Na przygotowane, osuszone liście kładziemy przepiórki, skrapiamy je białym winem, szczelnie zawijamy w liście. Brytfankę smarujemy olejem, układamy w niej przepiórki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200ºC na około 30-40 minut. Podajemy przepiórki odwinięte z liści.

ocena:

Przepiórki w liściach czerwonej kapusty

składniki

  • 4 przepiórki
  • 10 liści czerwonej kapusty
    #Bejca
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • tymianek lub majeranek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy bejcę: mieszamy miód, posiekane zioła, posiekany czosnek, sok i skórkę z cytryny, dodajemy łyżkę oleju, sól i pieprz. Mieszamy, smarujemy przepiórki i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Liście czerwonej kapusty wrzucamy na gotującą się wodę i obgotowujemy przez ok. 5 minut. Następnie tłuczkiem rozbijamy delikatnie nasady liści, najgrubsze części usuwamy nożem. Na przygotowane, osuszone liście kładziemy przepiórki, skrapiamy je białym winem, szczelnie zawijamy w liście. Brytfankę smarujemy olejem, układamy w niej przepiórki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200ºC na około 30-40 minut. Podajemy przepiórki odwinięte z liści.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję