X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePrzekąski na zimnoRyby

Pstrąg w galarecie Macieja Kuronia

Pstrąg w galarecie to szybka do przygotowania potrawa. Bez wątpienia idealnie odnajdzie się na wigilijnym lub świątecznym stole. Oczywiście jeśli jesteście smakoszami innego gatunku ryby to to samo danie możecie przygotować z np. karpia, czy też łososia. Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowało. 

Pstrąg w galarecie Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kg pstrąga
  • 150 g marchewki
  • ćwiartka niedużego selera
  • 2 pory – białe części
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu np. czarnego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 łyżek żelatyny

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze ryby umyj i osusz za pomocą ręczników papierowych.

Krok 1:

Po drugie wszystkie jarzyny obierz, umyj i osusz.

Krok 3:

W rondlu ułóż ryby, warzywa oraz przyprawy. Zalej niewielką ilością wody, taką, żeby ryby i jarzyny były przykryte. Gotuj przez 25 minut na małym ogniu.

Krok 4:

Następnie wyjmij ryby przy pomocy łyżki cedzakowej, odsącz i zdejmij z nich skórę. Ułóż na półmisku.

Krok 5:

Możesz przybrać je groszkiem konserwowym, świeżą natką pietruszki, plasterkami cytryny i jaj ugotowanych na twardo.

Krok 6:

Wywar przecedź. Do 700 ml wywaru dodaj namoczoną żelatynę, ew. sól i podgrzej. Gdy się zagotuje odstaw do ostudzenia. Zalej pstrągi krzepnącą galaretą i wstaw do lodówki.

Kliknij —>TUTAJ<— po więcej pysznych bożonarodzeniowych przepisów.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również