menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ryby oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Wszystkie jarzyny obieramy, płuczemy. W rondlu układamy ryby, warzywa oraz przyprawy. Zalewamy niewielką ilością wody, taką, żeby ryby i jarzyny były przykryte. Gotujemy przez 25 minut na małym ogniu. Następnie wyjmujemy rybę przy pomocy łyżki cedzakowej, osączamy i zdejmujemy z nich skórę. Układamy na półmisku. Możemy przybrać je groszkiem konserwowym, świeżą natką pietruszki, plasterkami cytryny i jaj gotowanych na twardo. Wywar przecedzamy. Do 700 ml wywaru dodajemy namoczona żelatynę, ew. sól i podgrzewamy. Gdy się zagotuje odstawiamy do ostudzenia. Zalewamy pstrągi krzepnącą galaretą i wstawiamy do lodówki.

ocena:

Pstrąg w galarecie

składniki

-1 kg pstrągów
-150 g marchewki
-ćwiartka niedużego selera
-2 pory – białe części
-1 pietruszka
-2 liście laurowe
-5 ziaren pieprzu
-5 ziaren ziela angielskiego
-4–5 łyżek żelatyny
-sos ziołowy lub śmietanowy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ryby oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Wszystkie jarzyny obieramy, płuczemy. W rondlu układamy ryby, warzywa oraz przyprawy. Zalewamy niewielką ilością wody, taką, żeby ryby i jarzyny były przykryte. Gotujemy przez 25 minut na małym ogniu. Następnie wyjmujemy rybę przy pomocy łyżki cedzakowej, osączamy i zdejmujemy z nich skórę. Układamy na półmisku. Możemy przybrać je groszkiem konserwowym, świeżą natką pietruszki, plasterkami cytryny i jaj gotowanych na twardo. Wywar przecedzamy. Do 700 ml wywaru dodajemy namoczona żelatynę, ew. sól i podgrzewamy. Gdy się zagotuje odstawiamy do ostudzenia. Zalewamy pstrągi krzepnącą galaretą i wstawiamy do lodówki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję