menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Orzechy mielimy. Filety płuczemy, osączamy, skrapiamy cytryną, oprószamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy jajko i panierujemy filety najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w orzechach. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przygotowujemy sos: robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy 15 g masła i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dolewamy śmietankę, następnie utarty ser. Mieszamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy jeszcze żółtko i pozostałe masło. Podajemy osobno filety, a obok w sosjerce sos. Można też ułożyć filety w płaskiej brytfance, polać sosem i krótko zapiec w piekarniku.

ocena:

Pstrąg w orzechowej panierce

składniki

  • 800 g filetów z pstrąga
  • 200 g orzechów laskowych
  • 1 jajko
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki mąki, 50 ml oleju
  • sól, pieprz
    #Sos
  • 35 g mąki
  • 30 g masła
  • 200 ml mleka, 50 ml śmietany 30%
  • 1 żółtko
  • 30 g tartego żółtego sera
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz biały

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Orzechy mielimy. Filety płuczemy, osączamy, skrapiamy cytryną, oprószamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy jajko i panierujemy filety najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w orzechach. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przygotowujemy sos: robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy 15 g masła i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dolewamy śmietankę, następnie utarty ser. Mieszamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy jeszcze żółtko i pozostałe masło. Podajemy osobno filety, a obok w sosjerce sos. Można też ułożyć filety w płaskiej brytfance, polać sosem i krótko zapiec w piekarniku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję