menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.Na dno kładziemy posiekaną cebulę.Układamy pstrągi,zalewamy białym wytrawnym winem,solimy,pieprzymy,posypujemy posiekanymi szczypiorkiem i natką pietruszki.Wstawiamy na kilka minut do gorącego piekarnika.Skrapiamy sokiem z cytryny pod koniec pieczenia.Wyjmujemy pstrągi i trzymamy w cieple.Sos z pieczenia zlewamy,zaprawiamy śmietaną z odrobiną mąki.Polewamy pstrągi sosem. Podajemy z białym pieczywem.

ocena:

Pstrąg w winie

składniki

  • 4 pstrągi
  • natka pietruszki
  • 1 posiekana cebula
  • posiekany szczypiorek
  • 150 – 200 ml wytrawnego białego wina
  • 80 ml śmietany 18%
  • odrobina mąki
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.Na dno kładziemy posiekaną cebulę.Układamy pstrągi,zalewamy białym wytrawnym winem,solimy,pieprzymy,posypujemy posiekanymi szczypiorkiem i natką pietruszki.Wstawiamy na kilka minut do gorącego piekarnika.Skrapiamy sokiem z cytryny pod koniec pieczenia.Wyjmujemy pstrągi i trzymamy w cieple.Sos z pieczenia zlewamy,zaprawiamy śmietaną z odrobiną mąki.Polewamy pstrągi sosem. Podajemy z białym pieczywem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję