menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Surową rybę solimy i pieprzymy, następnie wkładamy do jej brzucha 3 plasterki cytryny i parę cienkich  plasterków czosnku.

Dokładamy gałązkę natki i trochę masła.

Pstrąga kładziemy na mocno rozgrzany grill. Dobrze jest posiadać specjalny ruszt do ryb, który pomoże przy ich przewracaniu, w przeciwnym razie zawińmy pstrąga w folię aluminiową- unikniemy przy tym kapiącego na żar tłuszczu. Grillujemy ok. 6 min z każdej strony, a gotową rybę podajemy z ćwiartką cytryny.

Warto również pomyśleć nad przygotowaniem ziemniaczków lub tak jak w moim przypadku- szparagów, które doskonale komponują się z pstrągiem.

Szparagi zblanszowałem w osolonej wodzie ze szczyptą cukru, następnie wrzuciłem na dwie minuty na grill.

ocena:

Pstrąg z grilla

składniki

  • 2 duże pstrągi
  • 1 cytryna
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30g masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Surową rybę solimy i pieprzymy, następnie wkładamy do jej brzucha 3 plasterki cytryny i parę cienkich  plasterków czosnku.

Dokładamy gałązkę natki i trochę masła.

Pstrąga kładziemy na mocno rozgrzany grill. Dobrze jest posiadać specjalny ruszt do ryb, który pomoże przy ich przewracaniu, w przeciwnym razie zawińmy pstrąga w folię aluminiową- unikniemy przy tym kapiącego na żar tłuszczu. Grillujemy ok. 6 min z każdej strony, a gotową rybę podajemy z ćwiartką cytryny.

Warto również pomyśleć nad przygotowaniem ziemniaczków lub tak jak w moim przypadku- szparagów, które doskonale komponują się z pstrągiem.

Szparagi zblanszowałem w osolonej wodzie ze szczyptą cukru, następnie wrzuciłem na dwie minuty na grill.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję