X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieRyby

Pstrąg z migdałami Macieja Kuronia

Pstrąg z migdałami smażony w całości, przepis mojego taty Macieja. Bez wątpienia prosty, mega szybki w wykonaniu pomysł na Wasz wigilijny stół lub niedzielny obiad. Ryby są coraz chętniej kupowane przez Polaków i bardzo dobrze, bo przede wszystkim są pyszne, a można je przygotować na tysiąc sposobów. Smażone, pieczone, gotowane na parze, zupy rybne i mógłbym tak wymieniać i wymieniać, bo kombinacji i możliwości jest bardzo dużo. Spróbujcie pomysłu mojego taty, nie pożałujecie. 

Pstrąg z migdałami

Składniki:

  • 1 pstrąg lub dwa filety na osobę
  • 1 łyżka sparzonych i obranych migdałów lub np. płatków migdałowych
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka tłuszczu np. masła lub oleju
  • świeża mięta i cząstki cytryny do przybrania

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze rybę przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, odstaw na kilka minut. Najlepiej przypraw dzień wcześniej, wtedy ryba przejdzie przyprawami i będzie bardziej aromatyczna. Następnie smaż z obu stron aż się pięknie zarumieni. Zdejmij z patelni, ale nie daj jej ostygnąć, przykryj sreberkiem na czas przygotowania migdałów. 

Krok 2:

Po drugie na patelnię wrzuć migdały i smaż, aż pięknie się zezłocą. Następnie rybę ułóż na talerzu, dodaj cytrynę i listki świeżej mięty. Na koniec usmażonego pstrąga polej masłem z migdałami.

Krok 3:

Do smażonych migdałów dobrze jest dodać „naparstek” koniaku lub winiaku.

Więcej inspiracji na przepisy z rybami znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również