menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W garnku zagotuj wodę z masłem. Do wrzącej wody wsyp mąkę i energicznie wymieszaj. Powstałą masę gotuj przez 1 minutę cały czas mieszają. Ciasto odstaw do wystudzenia. Następnie wbijaj pojedynczo jaja cały czas mieszając masę mikserem. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy  i na papier do pieczenia spiralnym ruchem nakładaj porcje ciasta o średnice 4-5 cm. Najładniejsze ptysie wychodzą jeśli nałożone ciasto przypomina stożek. W piekarniku rozgrzanym do 180° C piecz ptysie przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze 15 minut. Pamiętaj aby podczas całego pieczenia nie otwierać piekarnika! Gotowe ptysie odstaw do wystygnięcia. 

Krem waniliowy:

Budyń waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 300 ml mleka i z 4 łyżkami cukru. Odstaw do wystygnięcia. 200g masła ubij mikserem na puszystą masę i dodawaj pojedynczo porcje budyniu łyżką. Każdą porcję dokładnie wymieszaj z masłem przed dodaniem kolejnej. Po wymieszaniu całego budyniu dodaj jeszcze łyżkę esencji waniliowej. Wszystko jeszcze raz wymieszaj. Wystudzone ptysie przekrój poziomo na pół. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na dolną część ptysia warstwę kremu, następnie przykryj górną częścią i posyp cukrem pudrem. 

 

 

ocena:

Ptysie z kremem waniliowym

składniki

Ciasto ptysiowe:

  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 200 g mąki pszennej 
  • 5 jaj M

Krem waniliowy:

  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 60g
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła (temperatura pokojowa)

 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W garnku zagotuj wodę z masłem. Do wrzącej wody wsyp mąkę i energicznie wymieszaj. Powstałą masę gotuj przez 1 minutę cały czas mieszają. Ciasto odstaw do wystudzenia. Następnie wbijaj pojedynczo jaja cały czas mieszając masę mikserem. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy  i na papier do pieczenia spiralnym ruchem nakładaj porcje ciasta o średnice 4-5 cm. Najładniejsze ptysie wychodzą jeśli nałożone ciasto przypomina stożek. W piekarniku rozgrzanym do 180° C piecz ptysie przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze 15 minut. Pamiętaj aby podczas całego pieczenia nie otwierać piekarnika! Gotowe ptysie odstaw do wystygnięcia. 

Krem waniliowy:

Budyń waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 300 ml mleka i z 4 łyżkami cukru. Odstaw do wystygnięcia. 200g masła ubij mikserem na puszystą masę i dodawaj pojedynczo porcje budyniu łyżką. Każdą porcję dokładnie wymieszaj z masłem przed dodaniem kolejnej. Po wymieszaniu całego budyniu dodaj jeszcze łyżkę esencji waniliowej. Wszystko jeszcze raz wymieszaj. Wystudzone ptysie przekrój poziomo na pół. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na dolną część ptysia warstwę kremu, następnie przykryj górną częścią i posyp cukrem pudrem. 

 

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję