menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Owoce umyj, w zależności od ich rodzaju usuń pestki, gniazda nasienne i ewentualnie podziel na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę i rozpuść w niej galaretkę. Dokładnie wymieszaj. Do galaretki dołóż ser mascarpone, sok z cytryny, cukier i jeszcze raz dokładnie wymieszaj lub zmiksuj tak, by nie było grudek. Do pucharków nałóż owoce (zostaw trochę na później do dekoracji) i zalej je stygnącą masą. Pucharki schłódź w lodówce. Deser udekoruj pozostałymi owocami, ewentualnie również bitą śmietaną i miętą. Serwuj ku uciesze rodzimy.

ocena:

Puchar owocowy z mascarpone

składniki

  • 250 g sera mascarpone (Polecam smaczny i niedrogi z Piątnicy)
  • 1 galaretka owocowa
  • 250 g owoców (do wyboru: winogrona, brzoskwinie, banany, jabłka)
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru (lub więcej, do smaku)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Owoce umyj, w zależności od ich rodzaju usuń pestki, gniazda nasienne i ewentualnie podziel na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę i rozpuść w niej galaretkę. Dokładnie wymieszaj. Do galaretki dołóż ser mascarpone, sok z cytryny, cukier i jeszcze raz dokładnie wymieszaj lub zmiksuj tak, by nie było grudek. Do pucharków nałóż owoce (zostaw trochę na później do dekoracji) i zalej je stygnącą masą. Pucharki schłódź w lodówce. Deser udekoruj pozostałymi owocami, ewentualnie również bitą śmietaną i miętą. Serwuj ku uciesze rodzimy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję