menu
fot. Lubomir Lipov

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Bułkę namocz w mleku i po kilkunastu minutach odciśnij. Rybę zmiel w maszynce z od- ciśniętą bułką (sitko o małych oczkach). Do zmielonej ryby dodaj skórkę i sok z cytryny, posiekany czosnek, białko, bułkę tartą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokład- nie wyrób. Z masy uformuj pulpeciki wielkości piłeczki pingpongowej, obtocz je w mące. W rondelku roztop masło, dodaj szalotki pokrojone w piórka oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w półplasterki. Wymieszaj, smaż około 5 minut na małym ogniu. Następnie wlej wywar. Kiedy odparuje o połowę, dodaj piwo, miód, sól, pieprz i pulpety. Gotuj całość 10–15 minut na małym ogniu.

Przepis z książki ,,Kuroniowie przy stole” 

ocena:

Pulpeciki z karpia z ciemnym piwem

składniki

  • 600 g letów z karpia, suma, łososia lub dorsza czerstwej bułki
  • 100 ml mleka
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 białko jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 500 ml ciemnego piwa
  • 100 ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżka miodu, najlepiej gryczanego 1 mała marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 szalotki
  • 50 g mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Bułkę namocz w mleku i po kilkunastu minutach odciśnij. Rybę zmiel w maszynce z od- ciśniętą bułką (sitko o małych oczkach). Do zmielonej ryby dodaj skórkę i sok z cytryny, posiekany czosnek, białko, bułkę tartą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokład- nie wyrób. Z masy uformuj pulpeciki wielkości piłeczki pingpongowej, obtocz je w mące. W rondelku roztop masło, dodaj szalotki pokrojone w piórka oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w półplasterki. Wymieszaj, smaż około 5 minut na małym ogniu. Następnie wlej wywar. Kiedy odparuje o połowę, dodaj piwo, miód, sól, pieprz i pulpety. Gotuj całość 10–15 minut na małym ogniu.

Przepis z książki ,,Kuroniowie przy stole” 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję