menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Marchewkę zetrzyj na drobnej tarce, cebulę pokrój w kostkę,  czosnek drobno posiekaj. Cebulę zeszklij na połowie oliwiy, dodaj czosnek i marchewkę. Zalej warzywa pomidorami pelatti i gotuj na wolnym ogniu, dodając sól pieprz i szczyptę oregano. W trakcie powstawania sosu zajmij się mięsem,  dodaj bułkę tartą, jajko i posiekaną bazylię i sól, dodaj pieprz i dokładnie wyrabiamy mięso zwilżoną dłonią. Formujemy małe pulpeciki które obsmażamy na pozostałej oliwie i dodajemy do naszego sosu, dusimy ok. 25 min pod przykryciem.  Podajemy z makaronem spaghetti i parmezanem.

ocena:

Pulpety w sosie pomidorowym

składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 400 ml pomidorów pelatti
  • parę listków bazyli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 0.5 łyżeczki oregano
  • parmezan lub inny twardy ser

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Marchewkę zetrzyj na drobnej tarce, cebulę pokrój w kostkę,  czosnek drobno posiekaj. Cebulę zeszklij na połowie oliwiy, dodaj czosnek i marchewkę. Zalej warzywa pomidorami pelatti i gotuj na wolnym ogniu, dodając sól pieprz i szczyptę oregano. W trakcie powstawania sosu zajmij się mięsem,  dodaj bułkę tartą, jajko i posiekaną bazylię i sól, dodaj pieprz i dokładnie wyrabiamy mięso zwilżoną dłonią. Formujemy małe pulpeciki które obsmażamy na pozostałej oliwie i dodajemy do naszego sosu, dusimy ok. 25 min pod przykryciem.  Podajemy z makaronem spaghetti i parmezanem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję