menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebule kroimy w drobna kostkę. Bułkę moczymy w mleku, a następnie odciskamy. Mieszamy mielone mięso, bułkę, jajo, mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną na łyżce oleju cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Zagotowujemy niedużą ilość osolonej wody. Z masy formujemy okrągłe pulpety i wrzucamy je stopniowo do wrzątku. Gdy woda zacznie znowu wrzeć gotujemy klopsy 3 minuty, a następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową, a do wrzątku wrzucamy następną porcję. Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy jedną łyżkę maki pszennej i jedną ziemniaczanej i powoli, stale mieszając dolewamy wywar pozostały po gotowaniu pulpetów oraz śmietanę. Odstawiamy rondelek i doprawiamy sos, dodając do niego sól, cukier, trochę soku z cytryny oraz utarty chrzan. Pulpety możemy podawać z makaronem, ryżem, kaszą albo z ziemniakami i surówką z marchwi. Jeżeli chcemy możemy nadziewać Pulpety w trakcie formowania ugotowanymi na twardo przepiórczymi jajami.

ocena:

Pulpety wieprzowe w sosie chrzanowym

składniki

  • 750 g mielonego mięsa
  • 1 bułka
  • 150 ml mleka
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 250 ml śmietany
  • kilka łyżek świeżo utartego chrzanu
  • sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebule kroimy w drobna kostkę. Bułkę moczymy w mleku, a następnie odciskamy. Mieszamy mielone mięso, bułkę, jajo, mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną na łyżce oleju cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Zagotowujemy niedużą ilość osolonej wody. Z masy formujemy okrągłe pulpety i wrzucamy je stopniowo do wrzątku. Gdy woda zacznie znowu wrzeć gotujemy klopsy 3 minuty, a następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową, a do wrzątku wrzucamy następną porcję. Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy jedną łyżkę maki pszennej i jedną ziemniaczanej i powoli, stale mieszając dolewamy wywar pozostały po gotowaniu pulpetów oraz śmietanę. Odstawiamy rondelek i doprawiamy sos, dodając do niego sól, cukier, trochę soku z cytryny oraz utarty chrzan. Pulpety możemy podawać z makaronem, ryżem, kaszą albo z ziemniakami i surówką z marchwi. Jeżeli chcemy możemy nadziewać Pulpety w trakcie formowania ugotowanymi na twardo przepiórczymi jajami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję