menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie solimy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa obieramy i kroimy w słupki lub ucieramy na grubej tarce. Bułkę moczymy w mleku. Na maśle podsmażamy najpierw cebulę, następnie większą część warzyw. Podczas smażenia warzywa cały czas mieszamy. Po ostudzeniu mielimy rybę, usmażone warzywa oraz odciśniętą bułkę. Do masy dodajemy rodzynki, jaja, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy z niej pulpety. Zagotowujemy wywar z resztą warzyw, wrzucamy do niego kolejno pulpety, tak, żeby mogły swobodnie pływać w wywarze. Gotujemy je na małym ogniu. Po kilku minutach pulpety są gotowe. Podajemy je posypane pietruszką.

ocena:

Pulpety z dorsza po żydowsku

składniki

-800 g filetów z dorsza (mogą być kostki)
-500 ml wywaru (może być z kostki)
-pęczek włoszczyzny bez kapusty
-1 cebula
-70 g rodzynek
-3 jajka
-pęczek natki pietruszki
-1 czerstwa bułka, 250 ml mleka
-pół cytryny
-4 łyżki masła, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie solimy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa obieramy i kroimy w słupki lub ucieramy na grubej tarce. Bułkę moczymy w mleku. Na maśle podsmażamy najpierw cebulę, następnie większą część warzyw. Podczas smażenia warzywa cały czas mieszamy. Po ostudzeniu mielimy rybę, usmażone warzywa oraz odciśniętą bułkę. Do masy dodajemy rodzynki, jaja, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy z niej pulpety. Zagotowujemy wywar z resztą warzyw, wrzucamy do niego kolejno pulpety, tak, żeby mogły swobodnie pływać w wywarze. Gotujemy je na małym ogniu. Po kilku minutach pulpety są gotowe. Podajemy je posypane pietruszką.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję