menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Bułkę zalewamy mlekiem. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek siekamy, ucieramy z odrobiną soli. Na patelni podgrzewamy masło i przesmażamy cebulę, czosnek, suszone i świeże zioła. Na końcu dodajemy odciśniętą z mleka bułkę. Zdejmujemy z ognia. Po ostudzeniu wszystko przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy jaja i mielone mięso. Wyrabiamy na jednolitą masę. Lepimy pulpeciki wielkości orzechów włoskich. W rondelku zagotowujemy wywar. Kulki obtaczamy w mące ziemniaczanej i wrzucamy do gotującego się wywaru w 2-3 partiach, tak, by nie przerwać wrzenia. Gotujemy je od 3 do 5 minut. Wyjmujemy i wrzucamy następną partię. Kiedy ostatnia partia jest gotowa wrzucamy z powrotem wszystkie pulpety do wywaru, który powinien już mieć konsystencję gęstego, przezroczystego sosu.

ocena:

Pulpety z indyka

składniki

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 l wywaru (może być z kostki)
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • po pół łyżeczki: tymianku i oregano
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • sól. pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Bułkę zalewamy mlekiem. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek siekamy, ucieramy z odrobiną soli. Na patelni podgrzewamy masło i przesmażamy cebulę, czosnek, suszone i świeże zioła. Na końcu dodajemy odciśniętą z mleka bułkę. Zdejmujemy z ognia. Po ostudzeniu wszystko przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy jaja i mielone mięso. Wyrabiamy na jednolitą masę. Lepimy pulpeciki wielkości orzechów włoskich. W rondelku zagotowujemy wywar. Kulki obtaczamy w mące ziemniaczanej i wrzucamy do gotującego się wywaru w 2-3 partiach, tak, by nie przerwać wrzenia. Gotujemy je od 3 do 5 minut. Wyjmujemy i wrzucamy następną partię. Kiedy ostatnia partia jest gotowa wrzucamy z powrotem wszystkie pulpety do wywaru, który powinien już mieć konsystencję gęstego, przezroczystego sosu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję