X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Pulpety ziołowe z kurczaka Macieja Kuronia

Szybki obiad, który świetnie smakuje też drugiego dnia. Pulpety ziołowe z kurczaka Macieja Kuronia, to prosty w przygotowaniu przepis. Gdy nie masz czasu stać w kuchni zrób pulpeciki, z pewnością posmakują Tobie i Twojej rodzinie. 

Pulpety ziołowe z kurczaka Macieja Kuronia 

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa z kurczaka lub np. indyka
  • 1 jajko
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • świeże zioła np. natka pietruszki, koperek
  • 1 łyżka ziół suszonych, do wyboru: np. majeranek, tymianek, oregano
  • wywar do gotowania pulpetów np. drobiowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Do mielonego mięsa wbij jajo, następnie dodaj posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, posiekane świeże zioła i pozostałe przyprawy tj. majeranek, tymianek, oregano. Na koniec wyrób na jednolitą masę.

Krok 2:

Formuj pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego, co jakiś czas maczając ręce w wodzie. Dzięki temu uzyskasz ładniejszy kształt, a mięso nie będzie się kleić do rąk. Obtocz pulpety w mące ziemniaczanej, następnie wrzuć do wrzącego wywaru. Gotuj około 5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Wywar po gotowaniu pulpetów może być świetną bazą do sosu pomidorowego lub np. koperkowego. Podajemy z makaronem lub np. ryżem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook

Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również