X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • sól
Farsz
  • 250 g polędwicy wołowej
  • 250 g cąbra baraniego lub jagnięcego
  • 250 g szpiku lub cielęcego łoju nerkowego
  • sok z 1 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

400 g część ziemniaków myjemy szczoteczką i gotujemy do miękkości. Resztę obieramy, myjemy i ucieramy na drobnej tarce, odciskamy, czekamy, aż na dnie miski z odciśniętym sokiem osadzi się skrobia. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, obieramy i mielimy przez maszynkę. Łączymy surowe tarte ziemniaki, ugotowane oraz skrobię, solimy do smaku i mieszamy na jednolitą masę. Formujemy z masy krążki, na które nakładamy farsz. Farsz mięsny przygotowujemy tak, że wszystkie składniki drobno siekamy lub w ostateczności mielimy. Wyrabiamy na jednolitą masę. Nakładamy na cepeliny i zawijamy. Kształtujemy pyzy tak, żeby miały kształt pękatych, podłużnych cygar. Wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 10– 15 minut od momentu wypłynięcia.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również