menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Połowę ziemniaków gotujemy i mielimy przez maszynkę. Drugą połowę ucieramy na tarce i wyciskamy przez ściereczkę. Łączymy ziemniaki i wyrabiamy z nich ciasto. Ser również mielimy przez maszynkę i dodajemy do niego usmażoną, pokrojoną drobno cebulę, sól i pieprz. Z ciasta formujemy krążki, na które nakładamy farsz z sera i lepimy kule. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody, podajemy ze skwarkami z boczku lub słoniny.

ocena:

Pyzy jarmarczne – Małopolska

składniki

-1,5 kg ziemniaków
-300 g sera białego
-3 duże cebule
-sól, pieprz
-słonina, lub boczek do okraszenia

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Połowę ziemniaków gotujemy i mielimy przez maszynkę. Drugą połowę ucieramy na tarce i wyciskamy przez ściereczkę. Łączymy ziemniaki i wyrabiamy z nich ciasto. Ser również mielimy przez maszynkę i dodajemy do niego usmażoną, pokrojoną drobno cebulę, sól i pieprz. Z ciasta formujemy krążki, na które nakładamy farsz z sera i lepimy kule. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody, podajemy ze skwarkami z boczku lub słoniny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję