menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto (spód tarty)

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.

Farsz:

Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż cebulę pokrojoną w pół plastry. Kiedy będzie lekko rumiana dodaj czosnek pokrojony w plastry. Po 1 minucie, wrzuć pieczarki pokrojone w pół plastry. Smaż, aż prawie cała woda z pieczarek odparuje. Całość dopraw solą i pieprzem i odstaw do wystygnięcia.  Jajka i żółtka roztrzep lekko ze śmietanką, za pomocą rózgi. Przypraw solą i pieprzem, ewentualnie dodaj ser. Na spód wyłóż przesmażoną cebulę z czosnkiem i pieczarkami. Posyp koperkiem, szczypiorkiem oraz przekrojonymi na pół pomidorkami. Zalej mieszaniną śmietanowo jajeczną. Piecz 25-30 minut w 180°C, aż masa się zetnie.

ocena:

Quiche z pieczarkami, pomidorem i ziołami

składniki

Ciasto(spód tarty)

  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Farsz:

  • 200 g pieczarek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 żółtko
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oleju
  • ew. garść startego żółtego sera
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto (spód tarty)

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.

Farsz:

Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż cebulę pokrojoną w pół plastry. Kiedy będzie lekko rumiana dodaj czosnek pokrojony w plastry. Po 1 minucie, wrzuć pieczarki pokrojone w pół plastry. Smaż, aż prawie cała woda z pieczarek odparuje. Całość dopraw solą i pieprzem i odstaw do wystygnięcia.  Jajka i żółtka roztrzep lekko ze śmietanką, za pomocą rózgi. Przypraw solą i pieprzem, ewentualnie dodaj ser. Na spód wyłóż przesmażoną cebulę z czosnkiem i pieczarkami. Posyp koperkiem, szczypiorkiem oraz przekrojonymi na pół pomidorkami. Zalej mieszaniną śmietanowo jajeczną. Piecz 25-30 minut w 180°C, aż masa się zetnie.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję