menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny.  W tym czasie zajmij się farszem. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż cebulę pokrojoną w pół plastry. Kiedy będzie lekko rumiana dodaj czosnek pokrojony w plastry. Smaż jeszcze 2 minuty i odstaw do wystygnięcia. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Po nakłuwaj widelcem. Jajko i żółtko roztrzep lekko ze śmietanką, za pomocą rózgi. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie rozsmarowujemy na cieście. Ułóż porwane kawałki makreli, przesmażoną cebulę z czosnkiem. Posyp koperkiem, szczypiorkiem oraz przekrojonymi na pół pomidorkami. Pieczemy 20-25 minut w 180 ° C. 

ocena:

Quiche z wędzoną makrelą, pomidorem i ziołami

składniki

Ciasto:

  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Farsz:

  • 1 wędzona makrela obrana z ości i skóry
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajko
  • 2 żółtko
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oleju
  • ew. garść startego żółtego sera
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny.  W tym czasie zajmij się farszem. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż cebulę pokrojoną w pół plastry. Kiedy będzie lekko rumiana dodaj czosnek pokrojony w plastry. Smaż jeszcze 2 minuty i odstaw do wystygnięcia. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Po nakłuwaj widelcem. Jajko i żółtko roztrzep lekko ze śmietanką, za pomocą rózgi. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie rozsmarowujemy na cieście. Ułóż porwane kawałki makreli, przesmażoną cebulę z czosnkiem. Posyp koperkiem, szczypiorkiem oraz przekrojonymi na pół pomidorkami. Pieczemy 20-25 minut w 180 ° C. 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję