menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy ciasto z wody lub mleka (na początku bierzemy 30 ml), mąki pszennej, ziemniaczanej, jajo i szczypty soli. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dolewamy po trochu mleko lub wodę. Do gotowego ciasta dodajemy owoce, z tym, że jeśli używamy owoców mrożonych, to ich nie rozmrażamy. Delikatnie mieszamy, a następnie nakładamy na rozgrzany tłuszcz. Po usmażeniu z obu stron układamy gotowe racuszki na półmisku i posypujemy cukrem pudrem.

ocena:

Racuszki malinowe

składniki

  • 250 g malin świeżych lub mrożonych
  • 120 g mąki (niepełna szklanka)
  • 30–50 ml wody lub mleka
  • 100 g konfitury z dzikiej róży lub żurawin
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 50 ml oleju, sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy ciasto z wody lub mleka (na początku bierzemy 30 ml), mąki pszennej, ziemniaczanej, jajo i szczypty soli. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dolewamy po trochu mleko lub wodę. Do gotowego ciasta dodajemy owoce, z tym, że jeśli używamy owoców mrożonych, to ich nie rozmrażamy. Delikatnie mieszamy, a następnie nakładamy na rozgrzany tłuszcz. Po usmażeniu z obu stron układamy gotowe racuszki na półmisku i posypujemy cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję