menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło topimy i lekko schładzamy, mieszamy je z mąką, cukrem i cukrem waniliowym. Dolewamy piwo i ubijamy tak, żeby powstała masa o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli i dokładamy do ciasta. Znowu mieszamy, ale bardzo delikatnie. Smażymy z obu stron nakładając łyżką spore porcje na rozgrzany olej. Następnie odkładamy na półmisek. Takie racuchy są bardzo delikatne. Oczywiście do ciasta przed smażeniem możemy, jak to zwykle z racuchami bywa, dodać owoce, lub też podać je posypane cukrem pudrem z bitą śmietaną lub jeszcze lepiej na gorąco z lodami.

ocena:

Racuszki z ciasta piwnego

składniki

  • 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
  • 370-400 ml piwa
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 g masła
  • 100 ml oleju
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło topimy i lekko schładzamy, mieszamy je z mąką, cukrem i cukrem waniliowym. Dolewamy piwo i ubijamy tak, żeby powstała masa o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli i dokładamy do ciasta. Znowu mieszamy, ale bardzo delikatnie. Smażymy z obu stron nakładając łyżką spore porcje na rozgrzany olej. Następnie odkładamy na półmisek. Takie racuchy są bardzo delikatne. Oczywiście do ciasta przed smażeniem możemy, jak to zwykle z racuchami bywa, dodać owoce, lub też podać je posypane cukrem pudrem z bitą śmietaną lub jeszcze lepiej na gorąco z lodami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję