menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy rozczyn z letniego mleka, drożdży i ok. 200 g mąki. Mieszamy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy roztopione, schłodzone masło, jaja ubite z miodem, szczyptę soli, mieszamy. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy przy pomocy miksera, trzepaczki lub drewnianej łyżki na jednolitą masę. Nakładamy łyżką równe porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu podajemy polewając racuszki dodatkowo małą ilością miodu.

ocena:

Racuszki z miodem

składniki

  • 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
  • 300 ml mleka
  • 125 ml płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 10 g drożdży
  • 20 g masła
  • 50 ml oleju
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy rozczyn z letniego mleka, drożdży i ok. 200 g mąki. Mieszamy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy roztopione, schłodzone masło, jaja ubite z miodem, szczyptę soli, mieszamy. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy przy pomocy miksera, trzepaczki lub drewnianej łyżki na jednolitą masę. Nakładamy łyżką równe porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu podajemy polewając racuszki dodatkowo małą ilością miodu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję