menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy rozczyn: rozcieramy drożdże z mlekiem, cukrem (1 łyżka) oraz łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka ucieramy z resztą cukru i masłem, dodajemy rosnące drożdże, wsypujemy przesianą mąkę ze szczyptą soli, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Przygotowujemy owoce: jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienki plastry. Śliwki drylujemy i dzielimy na cząstki, truskawki po umyciu kroimy w grube plastry lub na połówki. Owoce możemy wymieszać z cukrem waniliowym oraz rodzynkami. Z kawałków ciasta lepimy w rękach równe, okrągłe placuszki. Na środek każdego placuszka kładziemy trochę owoców i zaklejamy, tak jak pączek. Rozgrzewamy dużą ilość oleju (ilość zależy od wielkości rondelka i ilości racuchów, gdyż w trakcie smażenia muszą swobodnie „pływać” w oleju.) Racuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i osączamy na bibule albo sicie. Oprószamy je cukrem i podajemy.

ocena:

Racuszki z owocami

składniki

  • 200 ml mleka
  • 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
  • 2 jajka
  • 20 g drożdży
  • 300 g jabłek, truskawek, gruszek, śliwek bez pestek lub innych sezonowych owoców
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki cukru
  • ew. 1 łyżka rodzynek
  • olej
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy rozczyn: rozcieramy drożdże z mlekiem, cukrem (1 łyżka) oraz łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka ucieramy z resztą cukru i masłem, dodajemy rosnące drożdże, wsypujemy przesianą mąkę ze szczyptą soli, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Przygotowujemy owoce: jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienki plastry. Śliwki drylujemy i dzielimy na cząstki, truskawki po umyciu kroimy w grube plastry lub na połówki. Owoce możemy wymieszać z cukrem waniliowym oraz rodzynkami. Z kawałków ciasta lepimy w rękach równe, okrągłe placuszki. Na środek każdego placuszka kładziemy trochę owoców i zaklejamy, tak jak pączek. Rozgrzewamy dużą ilość oleju (ilość zależy od wielkości rondelka i ilości racuchów, gdyż w trakcie smażenia muszą swobodnie „pływać” w oleju.) Racuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i osączamy na bibule albo sicie. Oprószamy je cukrem i podajemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję