menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczone i umyte mięso kroimy na równe kawałki (trochę większe niż do gulaszu). Obtaczamy w mące. W rondlu rozgrzewamy olej i masło. Obrumieniamy mięso ze wszystkich stron, dodajemy posiekaną cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Chwilę smażymy, ciągle mieszając. Wlewamy wywar i wino. Zagotowujemy, dodajemy pozostałe przyprawy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kopytkami lub kluskami. Danie to efektownie prezentuje się w wydrążonym okrągłym chlebie.

ocena:

Ragout z dziczyzny

składniki

  • 800 g mięsa z dzika, sarny lub jelenia
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 250 ml wywaru, najlepiej z dziczyzny (może być z kostki)
  • po pół łyżeczki: tymianku, rozmarynu, majeranku i oregano
  • 3 łyżeczki galaretki porzeczkowej
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczone i umyte mięso kroimy na równe kawałki (trochę większe niż do gulaszu). Obtaczamy w mące. W rondlu rozgrzewamy olej i masło. Obrumieniamy mięso ze wszystkich stron, dodajemy posiekaną cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Chwilę smażymy, ciągle mieszając. Wlewamy wywar i wino. Zagotowujemy, dodajemy pozostałe przyprawy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kopytkami lub kluskami. Danie to efektownie prezentuje się w wydrążonym okrągłym chlebie.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję