menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso czyścimy, odcinamy błony, myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę. Przygotowujemy z łyżki oleju, posiekanego czosnku, posiekanej drobno cebulki, tymianku, pieprzu, soli i estragonu bejcę, którą smarujemy mięso i odkładamy je na noc w chłodne miejsce. Rodzynki płuczemy i moczymy w śliwowicy. Śliwki myjemy, osączamy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu, następnie dolewamy wywar i wrzucamy po kolei: osączone rodzynki, śliwki, a po 30-40 minutach śliwowicę, w której moczyły się rodzynki i goździki. Dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i cukrem.

ocena:

Ragoût z kurczaka

składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 500 g świeżych śliwek
  • 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku
  • 200 ml wywaru (może być z kostki)
  • 50 ml śliwowicy
  • 50 g rodzynek
  • po pół łyżeczki: estragonu i tymianku
  • olej
  • cukier, sól, pieprz, ew. 3 goździki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso czyścimy, odcinamy błony, myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę. Przygotowujemy z łyżki oleju, posiekanego czosnku, posiekanej drobno cebulki, tymianku, pieprzu, soli i estragonu bejcę, którą smarujemy mięso i odkładamy je na noc w chłodne miejsce. Rodzynki płuczemy i moczymy w śliwowicy. Śliwki myjemy, osączamy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu, następnie dolewamy wywar i wrzucamy po kolei: osączone rodzynki, śliwki, a po 30-40 minutach śliwowicę, w której moczyły się rodzynki i goździki. Dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i cukrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję