menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Raki przygotowujemy według podstawowego przepisu. Po wyjęciu z wody wyjmujemy mięso z szyjek i kleszczy. Orzechy mielimy lub drobno siekamy. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim mięso z raków, posypujemy je tartym chrzanem i orzechami, zalewamy śmietaną ubitą z samymi żółtkami i doprawioną solą oraz pieprzem. Zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180ºC. „Na wydaniu” posypujemy posiekaną pietruszką i koperkiem.

ocena:

Raki po litewsku

składniki

  • 30 sztuk raków
  • 250 ml śmietany 18-22 %
  • 2 żółtka
  • po 50 g: obranych orzechów włoskich i świeżo utartego chrzanu
  • po pęczku: pietruszki i koperku
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Raki przygotowujemy według podstawowego przepisu. Po wyjęciu z wody wyjmujemy mięso z szyjek i kleszczy. Orzechy mielimy lub drobno siekamy. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim mięso z raków, posypujemy je tartym chrzanem i orzechami, zalewamy śmietaną ubitą z samymi żółtkami i doprawioną solą oraz pieprzem. Zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180ºC. „Na wydaniu” posypujemy posiekaną pietruszką i koperkiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję