menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaszę sparzamy wrzątkiem. Zagotowujemy mleko i wrzucamy do niego kaszę. W trakcie gotowania ciągle mieszamy, a gdy kasza wchłonie mleko zawijamy garnek z kaszą w koc lub przykrywamy poduszką, żeby doszła. Możemy również wstawić ją do piekarnika. W każdym razie gotujemy kaszę na sypko. Raki przygotowujemy według podstawowego przepisu, po ugotowaniu wyjmujemy mięso z kleszczy i szyjek. Do gotowej kaszy dodajemy jaja, sól, pieprz, część posiekanej pietruszki i koperku. Mieszamy. Masą napełniamy skorupki raków. Układamy w rondlu posmarowanym masłem, na przemian nafaszerowane skorupki i mięso z raków. Zalewamy śmietaną, obkładamy resztą masła, koperku i dusimy pod przykryciem przez 15 minut.

ocena:

Raki po łowicku

składniki

  • 30 sztuk raków
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 250 ml śmietany
  • 750 ml mleka
  • 3 jajka
  • po pęczku: posiekanej natki pietruszki i koperku
  • 150 g masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaszę sparzamy wrzątkiem. Zagotowujemy mleko i wrzucamy do niego kaszę. W trakcie gotowania ciągle mieszamy, a gdy kasza wchłonie mleko zawijamy garnek z kaszą w koc lub przykrywamy poduszką, żeby doszła. Możemy również wstawić ją do piekarnika. W każdym razie gotujemy kaszę na sypko. Raki przygotowujemy według podstawowego przepisu, po ugotowaniu wyjmujemy mięso z kleszczy i szyjek. Do gotowej kaszy dodajemy jaja, sól, pieprz, część posiekanej pietruszki i koperku. Mieszamy. Masą napełniamy skorupki raków. Układamy w rondlu posmarowanym masłem, na przemian nafaszerowane skorupki i mięso z raków. Zalewamy śmietaną, obkładamy resztą masła, koperku i dusimy pod przykryciem przez 15 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję