menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Miłośnicy raków wiedzą, że ich przyrządzenie wymaga nie lada odporności psychicznej. Pisałem o tym przy okazji zup, powtórzę jeszcze raz: po pierwsze musimy przed gotowaniem wybrać tylko żywe sztuki, po drugie; wybrane egzemplarze myjemy szczoteczką, po trzecie; wyciągamy z ogona środkową płetwę wraz z kiszeczką, po czwarte; jeszcze żywe raki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody!!!. Jeśli jeszcze nie straciliśmy przytomności, dodajemy do wody pietruszkę i koperek, przykrywamy garnek i gotujemy raki około 15 minut. W trakcie gotowania raki zmienią kolor na intensywnie czerwony. Zaraz po ugotowaniu wyjmujemy je na przybrany świeżą zieleniną półmisek. Smacznego!

ocena:

Raki z wody – przepis podstawowy

składniki

  • 30 sztuk raków
  • po pęczku koperku i pietruszki
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Miłośnicy raków wiedzą, że ich przyrządzenie wymaga nie lada odporności psychicznej. Pisałem o tym przy okazji zup, powtórzę jeszcze raz: po pierwsze musimy przed gotowaniem wybrać tylko żywe sztuki, po drugie; wybrane egzemplarze myjemy szczoteczką, po trzecie; wyciągamy z ogona środkową płetwę wraz z kiszeczką, po czwarte; jeszcze żywe raki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody!!!. Jeśli jeszcze nie straciliśmy przytomności, dodajemy do wody pietruszkę i koperek, przykrywamy garnek i gotujemy raki około 15 minut. W trakcie gotowania raki zmienią kolor na intensywnie czerwony. Zaraz po ugotowaniu wyjmujemy je na przybrany świeżą zieleniną półmisek. Smacznego!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję