menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Poszatkowaną cebulę i posiekany czosnek przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Kiedy się zeszkli, wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Bakłażan kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i czekamy przez pół godziny, żeby się „spocił”. Wtedy obsuszamy go na bibule i dodajemy do cebuli razem z pokrojonymi w kostkę cukinią, papryką i kabaczkiem. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Kiedy są już podsmażone, wsypujemy tymianek, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem i oliwkami. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Możemy dodać posiekaną świeżą bazylię, a nawet startą skórkę cytryny. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem mieszamy i dekorujemy natką pietruszki.

ocena:

Ratatouille na zimno

składniki

  • 500 g ugotowanego makaronu (muszelki lub kokardki)
  • 500 g pomidorów (lub pomidory z puszki)
  • 2 różnokolorowe papryki
  • po 1 kabaczku, cukini, bakłażanie
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny lub łyżka octu winnego
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 100 ml oliwy
  • świeży lub suszony tymianek, świeża bazylia, natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • ew. 10 oliwek

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Poszatkowaną cebulę i posiekany czosnek przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Kiedy się zeszkli, wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Bakłażan kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i czekamy przez pół godziny, żeby się „spocił”. Wtedy obsuszamy go na bibule i dodajemy do cebuli razem z pokrojonymi w kostkę cukinią, papryką i kabaczkiem. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Kiedy są już podsmażone, wsypujemy tymianek, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem i oliwkami. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Możemy dodać posiekaną świeżą bazylię, a nawet startą skórkę cytryny. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem mieszamy i dekorujemy natką pietruszki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję