menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Smażymy na maśle posiekaną cebulę,rozdrobniony seler i marchewkę.Dodajemy pokrojony w paski bekon ( najlepiej pancettę ). Potem dodajemy ryż.Podgrzewamy i mieszamy aż się zeszkli i pokryje masłem.Wlewamy wino.Gdy ryż już wciągnie wino,dodajemy porcjami bulion,a po zdjęciu z ognia masło i parmezan.Risotto al barolo podaje się posypane natką pietruszki.

ocena:

Risotto al barolo

składniki

  • 40 dag ryżu arborio
  • 1 duża posiekana cebula
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina – Barolo
  • lub Barbera może być Valpolicella
  • 1 mały seler
  • 1 mała marchewka
  • 15 dag bekonu ( pancetta )
  • parmezan
  • natka pietruszki
  • masło

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Smażymy na maśle posiekaną cebulę,rozdrobniony seler i marchewkę.Dodajemy pokrojony w paski bekon ( najlepiej pancettę ). Potem dodajemy ryż.Podgrzewamy i mieszamy aż się zeszkli i pokryje masłem.Wlewamy wino.Gdy ryż już wciągnie wino,dodajemy porcjami bulion,a po zdjęciu z ognia masło i parmezan.Risotto al barolo podaje się posypane natką pietruszki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję