X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Golonka z kapustą i suszonymi grzybami    

Golonka z kapustą i suszonymi grzybami zdecydowanie nie należy do potraw całorocznych. Najlepiej smakuje, gdy nadchodzą chłodniejsze dni, kiedy pogoda nie rozpieszcza i człowiek myśli o jedzeniu, które poprawi humor. I wtedy proponuję udać się do ulubionego sklepu z dobrym mięsem i zakupić odpowiednią ilość golonek. Poniżej dowiesz się, co robić dalej.  

GOLONKA Z KAPUSTĄ I SUSZONYMI GRZYBAMI                                                               

Składniki:

  • 2 średnie golonki, około 1,5 kg
  • 50 g grzybów suszonych np. podgrzybków
  • 50 g wędzonych śliwek
  • 2 cebule
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 600 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżeczka soli + odrobina do kapusty
  • pieprz

Golonka z kapustą i suszonymi grzybami    

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Golonki umyj w razie potrzeby opal z pozostałej na skórze szczeciny. Przełóż do garnka, zalej wodą do przykrycia mięsa. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz 2 łyżeczki soli. Gotuj 90 minut.

Krok 2:

Grzyby mocz w wodzie ok. 1 godziny, a następnie posiekaj. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 3:

Cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż oleju. Kiedy cebula będzie ciemnozłota dodaj posiekaną kapustę kiszoną, odciśnięte z nadmiaru wody grzyby oraz śliwki. Całość smaż kilka minut mieszając od czasu do czasu.

Krok 4:

Podsmażoną kapustę z dodatkami przełóż do naczynia do zapiekania. Na nią wyłóż golonki. Zapiekaj pod przykryciem przez 60 minut. Następnie odkryj i zapiekaj jeszcze 30 minut, aby mięso się zrumieniło. 

Na zakończenie garść porad:

Golonka z kapustą i suszonymi grzybami podawaj z pieczywem, kluskami lub ziemniakami z wody. Jako dodatek najlepiej wypadnie ostra musztarda lub intensywny w smaku chrzan.

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również