menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rogale marcińskie, to specjalność Poznania. Są one wypiekane tradycyjnie na dzień św. Marcina. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i rozpuszczamy w połowie letniego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jaja ucieramy z resztą cukru na pianę, dolewamy stopione i schłodzone masło. Ubijamy. W trakcie ubijania dodajemy stopniowo przesianą mąkę, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Na koniec wyrabiamy ciasto rękami, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ręki. Wtedy odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce. Migdały, mak oraz orzechy sparzamy wrzątkiem, odcedzamy i mielimy, dodajemy cukier puder i śmietanę. Ucieramy gładką masę. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm i kroimy kwadraty. Na każdy kwadrat kładziemy łyżką nadzienie i zwijamy w rogaliki. Pozostawiamy je do ponownego wyrośnięcia. Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180ºC.

ocena:

Rogale marcińskie

składniki

  • 1 kg mąki (ok. 3 szklanek)
  • 6 jajek
  • 250 ml mleka, 50 g drożdży
  • 100 g masła
  • 40 g cukru

Nadzienie

  • 300 g cukru pudru
  • po 100 g orzechów laskowych lub włoskich i obranych migdałów
  • 100 g białego maku
  • 50 ml śmietany

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rogale marcińskie, to specjalność Poznania. Są one wypiekane tradycyjnie na dzień św. Marcina. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i rozpuszczamy w połowie letniego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jaja ucieramy z resztą cukru na pianę, dolewamy stopione i schłodzone masło. Ubijamy. W trakcie ubijania dodajemy stopniowo przesianą mąkę, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Na koniec wyrabiamy ciasto rękami, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ręki. Wtedy odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce. Migdały, mak oraz orzechy sparzamy wrzątkiem, odcedzamy i mielimy, dodajemy cukier puder i śmietanę. Ucieramy gładką masę. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm i kroimy kwadraty. Na każdy kwadrat kładziemy łyżką nadzienie i zwijamy w rogaliki. Pozostawiamy je do ponownego wyrośnięcia. Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję