menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie i ugniatać do uzyskania gładkiego, giętkiego i spójnego ciasta. Przykryć folią miskę z ciastem uformowanym w kule i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-2 godzin. Formy do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto podzielić na cztery części. Każda część rozwałkować na kształt kola na powierzchni wysypanej maka. Rozwałkowane ciasto smarować białkiem i obsypać sezamem. Każde kolo podzielić na 8 trójkątów (tak jak się kroi tort). Zaczynając od szerokiego końca – ciasno zawijać rogale. Gotowe rogale posmarować na wierzchu pozostałym białkiem (i obsypać sezamem). Rogale powinny rosnąć na blaszkach jeszcze 1 godzinę. Potem rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy rogale przez 20 minut.

ocena:

Rogaliki sezamowe

składniki

  • 3/4 szklanki cieplej wody
  • 2-3 łyżki soku pomarańczowego
  • 3 łyżki miodu

 CIASTO NA ROGALIKI:

  • 3 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 szklanki maki pszennej (razowej)
  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej (zwykłej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 i 1/2 łyżeczki drożdży instant

DO SMAROWANIA CIASTA:

  • ziarna sezamu
  • białko jajka wymieszane z 1 łyżki wody
  • ziarna sezamowe

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie i ugniatać do uzyskania gładkiego, giętkiego i spójnego ciasta. Przykryć folią miskę z ciastem uformowanym w kule i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-2 godzin. Formy do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto podzielić na cztery części. Każda część rozwałkować na kształt kola na powierzchni wysypanej maka. Rozwałkowane ciasto smarować białkiem i obsypać sezamem. Każde kolo podzielić na 8 trójkątów (tak jak się kroi tort). Zaczynając od szerokiego końca – ciasno zawijać rogale. Gotowe rogale posmarować na wierzchu pozostałym białkiem (i obsypać sezamem). Rogale powinny rosnąć na blaszkach jeszcze 1 godzinę. Potem rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy rogale przez 20 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję