menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, jajo, śmietankę (ew. mleko), zmielone migdały i pokrojone masło. Najpierw wszystkie składniki mieszamy i siekamy nożem, następnie wyrabiamy szybko rękami. Dzielimy je od razu na porcje, z których formujemy wałki o średnicy ok. 2 cm. Zawijamy każdy wałek w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po oziębieniu, wyjmujemy wałek ciasta z lodówki i kroimy na kawałki o długości 2–4 cm. Z każdego kawałeczka lepimy mały rogalik. Postępujemy tak z każdym wałkiem ciasta z lodówki. Układamy gotowe rogaliki od razu na blachach posmarowanych masłem lub wyłożonych papierem pergaminowym. Pieczemy 10–12 minut (na złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do temperatury 170–180ºC. Te rogaliki najlepsze są posypane cukrem pudrem, ale można je też obtoczyć w cukrze waniliowym lub zanurzać do połowy w polewie czekoladowej. Zamiast migdałów można też użyć mielonych orzechów laskowych lub włoskich.

ocena:

Rogaliki waniliowe I

składniki

  • 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • cukier waniliowy (2–3 torebki)
  • 150 g obranych, mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietanki 22 %

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, jajo, śmietankę (ew. mleko), zmielone migdały i pokrojone masło. Najpierw wszystkie składniki mieszamy i siekamy nożem, następnie wyrabiamy szybko rękami. Dzielimy je od razu na porcje, z których formujemy wałki o średnicy ok. 2 cm. Zawijamy każdy wałek w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po oziębieniu, wyjmujemy wałek ciasta z lodówki i kroimy na kawałki o długości 2–4 cm. Z każdego kawałeczka lepimy mały rogalik. Postępujemy tak z każdym wałkiem ciasta z lodówki. Układamy gotowe rogaliki od razu na blachach posmarowanych masłem lub wyłożonych papierem pergaminowym. Pieczemy 10–12 minut (na złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do temperatury 170–180ºC. Te rogaliki najlepsze są posypane cukrem pudrem, ale można je też obtoczyć w cukrze waniliowym lub zanurzać do połowy w polewie czekoladowej. Zamiast migdałów można też użyć mielonych orzechów laskowych lub włoskich.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję