menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy. Dodajemy pokrojone masło, migdały, cukier, cukier waniliowy i ew. szczyptę soli. Całość siekamy nożem. Na koniec dodajemy 2 żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Najlepiej jest podzielić je na równe porcje, z których formujemy wałki o średnicy 3-4 cm. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Następnie wyjmujemy taki wałek ciasta i kroimy nożem na talarki grubości 5 mm. Z każdego plasterka formujemy w rękach wałeczek, któremu nadajemy kształt rogalika. Układamy nasze rogaliki na blasze i pieczemy 12 minut w temp. 180-190ºC. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

ocena:

Rogaliki waniliowe II

składniki

  • 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
  • 100 g obranych i zmielonych migdałów
  • 100 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 200 g masła
  • 2 żółtka

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy. Dodajemy pokrojone masło, migdały, cukier, cukier waniliowy i ew. szczyptę soli. Całość siekamy nożem. Na koniec dodajemy 2 żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Najlepiej jest podzielić je na równe porcje, z których formujemy wałki o średnicy 3-4 cm. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Następnie wyjmujemy taki wałek ciasta i kroimy nożem na talarki grubości 5 mm. Z każdego plasterka formujemy w rękach wałeczek, któremu nadajemy kształt rogalika. Układamy nasze rogaliki na blasze i pieczemy 12 minut w temp. 180-190ºC. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję